Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Mercè Vilaret Llop

Identificació:Realitzadora de televisió
Data de naixement:1943
Data de defunció:octubre de 1993
Nascuda a:Barcelona
Barcelonès
Lloc de defunció:Sant Cugat del Vallès
Vallès Occidental
Llocs de vinculació:Londres
Condició Socio-Econòmica:
 • Activitat_Lliberal
  realitzadora
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Mercè Vilaret i Llop fou una de les primeres realitzadores de televisió a Catalunya i, juntament amb Josefina Molina i Pilar Miró, una de les pioneres a l’estat espanyol. Va desenvolupar tota la seva carrera professional a TVE de Catalunya, entitat on va entrar a treballar l’any 1964, primer com a ajudant de realització i, a partir de 1971 com a realitzadora. Va rebre el premi Ciutat de Barcelona (en l’apartat Televisió), l’any 1978.


  L’any 1985 es va incorporar com a professora de l’assignatura de televisió a la Facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), tasca que va desenvolupar fins a la seva mort.


  Va dirigir més de dues-centes produccions d’una gran varietat de gèneres com ara dramàtics, documentals, programes infantils, musicals, reportatges o retransmissions en directe. Entre els programes que va realitzar destaquen documentals com: Mujeres para una época (1984), la sèrie documental de tretze episodis Fueron primera página (1986), La Mina, un barri entre fronteres (1989), Les altres condemnes (1990), La vellesa, entre records i oblits (1991) o Barberà, Barberà (1992). Els seus dramàtics, rodats als estudis Miramar de Barcelona, juntament amb els de Lluís M. Güell i Sergi Schaaff, van fer història, i va excel·lir en aquest camp amb títols com Revolta de Bruixes (1976), Fedra (1980) o Danny i Roberta (1993), la darrera obra que va dirigir. En el camp de la realització de produccions de ficció adreçades als infants va ser la primera realitzadora del programa Terra d’escudella (1977), protagonitzada primer pel grup Comediants i després pels Joglars. Va fer, també, monogràfics sobre personatges del món de la cultura com Montserrat Roig, Mercè Rodoreda, Salvador Espriu, Joan Miró, Raimon o Lluís Llach i retransmissions en directe com la visita de Joan Pau II a Montserrat (1982).


  Va morir sobtadament d’una embòlia, als 50 anys, als estudis de TVE de Sant Cugat. El seu estil de realització va crear escola i va ser una defensora aferrissada del model públic de televisió, sobretot del model establert per la BBC, televisió que coneixia molt bé perquè passava llargues temporades a Londres.

  Obra:
  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
  Fonts iconogràfiques:
  Font: http://www.rtve.es/imagenes/avanc-memories-tele-amb-merce-vilaret-del-30-gener/1264418658541.jpg [Consulta: 24/02/2010].
  Fonts bibliogràfiques:

  Retrat de dona (Marta Pessarrodona entrevista a Mercè Vilaret). Barcelona, TVE, 1982.

  Terenci a la Fresca (Terenci Moix entrevista a Mercè Vilaret). Barcelona, TVE, 1985.

  Mercè Vilaret. Retalls de temps. Barcelona, TVE, 1994.

  Montserrat Martí (2003). «Mercè Vilaret: aproximación a su escritura visual». Quaderns del CAC, núm. 16 (2003).

  Dones periodistes. Calendari 2002. Barcelona: Institut Català de les Dones.

  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Elena Riera Salazar
  Darrera modificació:2010-10-01 10:24:07