Diccionari biogrāfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogrāfica:

Maria Matilde Almendros Carcasona

Identificaciķ:Locutora de rādio, actriu
Data de naixement:1927 (circa)
Data de defunciķ:desembre de 1995
Nascuda a:Manresa
Bages
Lloc de defunciķ:Barcelona
Barcelončs
Llocs de vinculaciķ:Barcelona
Manresa
Condiciķ Socio-Econōmica:
  • Activitat_Lliberal
    periodista
Condiciķ Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

Maria Matilde Almendros i Carcasona amb 13 anys ja va comenįar a fer teatre, mentre treballava en una fābrica de sabates i estudiava a l'escola d'Arts i Oficis. Va morir a Barcelona, després d'una malaltia hepātica, el 15 de desembre de 1995.
Al llarg de la seva vida professional va saber sempre compaginar les seves dues grans passions: el teatre i la rādio.

Així, l'any 1940, acabada la guerra, va fer la primera apariciķ radiofōnica a Rādio Club Manresa, actuant al mateix temps com a primera actriu del teatre Apolo de Manresa. L'any 1952 va treballar al teatre Romea amb Mario Cabré. El seu amor al teatre la va portar a formar companyia prōpia per representar autors catalans com Āngel Guimerā, de qui va representar Terra Baixa.

Va ser en una d'aquestes actuacions al Romea de Barcelona, en l'obra d'en Josep Maria de Sagarra, L'amor viu a dispesa, junt amb Maria Vila i Emília Barķ, que va cridar l'atenciķ d'un responsable radiofōnic. A partir d'aquesta interpretaciķ, Joan Viņas la va convčncer per fer rādio-teatre i va crear o participar en els millors programes de Rādio Nacional.

El primer programa fou Fantasía, amb Maruja Fernández. Perō el que més renom li va donar va ser Espaņa para los espaņoles, que s’emetia diāriament des de l'any 1964 fins al 1978.

Ha estat una de les dones pioneres a parlar en catalā a la rādio en temps difícils. Va participar en els programes Paraula i pensament, La Veu de la Sardana i Novelˇla o Lliįons de Catalā. I va formar part de l'equip que va iniciar la programaciķ de Rādio 4, l'any 1977, amb el programa Temps obert.

Maria Matilde Almendros va intervenir a Televisíķn Espaņola en el circuit catalā, en una sčrie d'humor molt popular, Doctor Caparrķs, al costat de l'actor Joan Capri, i va fer petites incursions al cinema en pelˇlícules catalanes com Baldiri de la Costa.

Ja jubilada de Rādio Nacional feia colˇlaboracions radiofōniques a Rādio Salud de Barcelona.

La qualitat més valorada d'ella, a part d'una veu cālida, era la dicciķ pulcra tant en catalā com en castellā, la qual cosa la va convertir en una gran difusora de la llengua.
Va rebre molts premis, tant de teatre com de rādio, un dels últims La Creu de Sant Jordi. En rebre aquest guardķ va manifestar: "La Creu de Sant Jordi és molt important, perō el major premi és poder estar en contacte amb el públic i que en escoltar la meva veu diguin: aquesta és la Maria Matilde Almendros".

Obra:Gravacions de Teatre, poemes no editats.
Fonts orals:Entrevista amb el periodista radiofōnic Enric Frigola, que havia treballat amb ella del 1976 fins al 1983 a Rādio 4 (localitzaciķ Colˇlegi de Periodistes de Catalunya).

Existeixen algunes cassets amb poemes recitats per ella.
Fonts documentals, librāries i arxivístiques:Arxius de Radio Nacional de Espaņa en Catalunya.
Arxius de Rādio 4.
Fonts iconogrāfiques:Foto: Institut Catalā de les Dones. Font: http://manresanes.blogspot.com/2009/01/maria-matilde-almendros-i-carcasona.html [Consulta: 27/02/2010].
Fonts bibliogrāfiques:

Hemeroteca, El País, 17/12/95; El Mundo. 16 0 17 /12/1995.

Arxiu de Dones Periodistes. Web, Periodistes catalanes.


Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Catalanisme
Vinculada a les entitats:
  • Rādio Nacional d’Espanya
  • Teatre Apolo de Manresa
  • Rādio 4
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Montserrat Puig Mollet
Darrera modificaciķ:2010-09-28 17:17:40