Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Luisa Cervera

Identificació:Lliurepensadora, poetessa
Data de naixement:1848
Data de defunció:febrer de 1924
Nascuda a:Requena
Plana d'Utiel
Lloc de defunció:València
Horta
Llocs de vinculació:Requena
València
Condició Socio-Econòmica:
  • Mestressa_de_casa
  • Activitat_Lliberal
    escriptora
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

Neix en el si d'una família probablement d'ideologia republicana.

 

En un context social en el qual les dones a penes eren conegudes en l'esfera pública, Luisa es va definir com a lliurepensadora i va ser col·laboradora habitual de la revista La Antorcha Valentina (1889-1896) vinculada a la lògia Puritana de València. Entre els objectius de l'esmentada publicació es trobaven la defensa del lliurepensament, la modernització de la societat i la promoció d'un canvi en el sistema educatiu espanyol.

 

La Antorcha Valentina mantenia a més un clar compromís amb l'emancipació de les dones, la qual cosa va permetre a Luisa i a altres lliurepensadores denunciar en les seues pàgines la falta d'instrucció femenina i demandar per a elles una educació racional i laica, allunyada del control de la jerarquia eclesiàstica.

 

Paral·lelament, Luisa Cervera participava com a oradora en les conferències del "Círculo de Instrucción y Recreativo", on defensava els mestres racionalistes assetjats per les autoritats locals que seguien les ordres de l'Església catòlica.

 

Posicionada políticament a favor de sectors que defensaven la llibertat de cultes, la tolerància, la pau i la llibertat política, va ser coneguda també per col·laborar en el periòdic republicà El Pueblo i per ser una poetessa notable. Majoritàriament els seus poemes es caracteritzaven per exaltar les «lleis del Progrés» que la República hauria de portar, per denunciar la irracionalitat de la Guerra de Cuba o per glossar la figura i l'obra d'insignes lluitadors democràtics injustament perseguits.   

 

La defensa de l'emancipació de les dones i les seues aficions artístiques la van fer compartir amistat amb la cèlebre escriptora Rosario d'Acuña. Ambdues van formar part de les primeres xarxes femenines i feministes que, sobretot en ciutats de l'arc mediterrani com Barcelona, València i Màlaga, van escriure a la premsa o van participar en actes republicans o lliurepensadors reivindicant la inclusió femenina en els beneficis de la ciutadania.

 

Amb motiu de la seua mort, el diari El Pueblo publicava una semblança de la seua vida on la definia com a «dama de preclara intel·ligència i d'altíssimes virtuts morals i cíviques, posades sempre desinteressadament al servei de la democràcia, de la llibertat i de tota causa noble i justa». 

 

El dia 27 de febrer de 1924 va ser soterrada a la ciutat de València, en un acte «purament civil».                                     

 

Fonts documentals, libràries i arxivístiques:

«Luisa Cervera». En: La Antorcha Valentina. 1 de juny de 1889.

«Luisa Cervera». En: La Antorcha Valentina. 30 de juny de 1889.

«Luisa Cervera». En: La Antorcha Valentina. 1 de setembre de 1889.

«Luisa Cervera». En: La Antorcha Valentina. 20 d'octubre de 1889.

«Luisa Cervera». En: La Antorcha Valentina. 3 de febrer de 1890.

El Pueblo.  27 de febrer de 1924.

«Luisa Cervera». En: La Voz de Requena. 1925.

Fonts bibliogràfiques:
Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Republicanisme blasquista
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Llum Sanfeliu Gimeno
Darrera modificació:2010-09-30 16:09:25