Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Angelina Ferriz Aguilar

Identificació:Obrera, llibertària, sindicalista
Data de naixement:1919
Data de defunció:2001 (circa)
Nascuda a:Ademús
Racó d'Ademús
Lloc de defunció:Mislata
Horta
Llocs de vinculació:Ademús
Mislata
Condició Socio-Econòmica:
  • Obrera
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

Angelina Ferriz va néixer a Ademús el 1919, filla d’un miner del sofre. Pertanyia a una família molt humil. Sent encara una nena es va traslladar amb els seus pares i germans a viure a la població de Mislata a València  No va assistir a l’escola, ja que com era la major de quatre germans es va dedicar a la cura dels petits. Als onze anys va començar a treballar en una fàbrica, on el 1933 va iniciar l’amistat amb una companya de treball. Van ser els germans de la seva companya, que pertanyien als Racionalistes de Mislata, a les Joventuts Llibertàries i a la CNT,  qui la van introduir en les idees i en els ambients anarquistes. Poc temps després Angelina es va afiliar al Sindicat d'Arts Gràfiques de València i va ser delegada per les seves companyes de fàbrica. El seu interès per la cultura la va dur a ingressar en les Joventuts Llibertàries.

 

Durant la guerra, Angelina es reunia en els locals de les Joventuts, on realitzaven murals, pintaven o escrivien tractant que les seves produccions fossin publicades en la Soli o en algun altre periòdic anarquista. Allí tenien una biblioteca on es va introduir en la lectura d’autors com Vargas Vila, Nietztsche i Proudhon. També realitzaven activitats de tipus musical, com rondalles, o programaven conferències  i obres teatrals. Angelina va ser així mateix membre de Dones Lliures, però la seva principal dedicació va centrar-la en les Joventuts Llibertàries.

 

Amb el final de la Guerra Civil el seu pare va ser detingut i empresonat durant quatre anys en la presó del Puig i en sant Miquel dels Reis a València. Angelina va ser també detinguda  i empresonada durant un any en la presó Convent de Santa Clara de la ciutat de València. Quan va sortir de presó va començar a treballar a la localitat de Manises en una fàbrica de rajoles. Va deixar el seu treball després de contreure matrimoni en l’any 1945.

 

Poc després el seu marit es va traslladar a Madrid com a membre de la CNT en la clandestinitat i ella es va quedar a València a casa dels seus pares, des d'on es va traslladar posteriorment amb el seu marit a Madrid, per col·laborar des de la clandestinitat amb el moviment anarquista. Posteriorment van tornar a València i Angelina va començar de nou a treballar, mentre va seguir implicada en la defensa de la justícia social i dels seus ideals llibertaris.
Obra:
Fonts orals:Entrevista realitzada per Mercedes Herrero a València, 21 juliol 1997. Arxiu de la Fundació Salvador Seguí de València.
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:
Fonts bibliogràfiques:

Navarro Navarro, Francisco Javier (2002). Ateneos y grupos ácratas. Vida y actividad cultural de las asociaciones anarquistas valencianas durante la Segunda República y la Guerra Civil. Valencia: Biblioteca Valenciana, p. 206-207.

 

Sanfeliu, Luz: «Durante la Guerra Civil española» En: Aznar Soler, Manuel; Barona, Josep Lluís; Navaro Navarro, Javier (eds.) (2008). València, capital  cultural de la República (1936-1937). Congrés Internacional. València: Publicacions de la Universitat de València-Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturales, p. 609-632.

Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Anarquisme
Vinculada a les entitats:
  • Joventuts Llibertàries (JJLL)
  • Confederació Nacional del Treball (CNT)
  • Dones Lliures
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Vicenta Verdugo Martí
Darrera modificació:2010-10-12 20:06:45