Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Angustias Lara Sánchez (Maruja Lara)

Identificació:Llibertària, feminista, sindicalista
Data de naixement:setembre de 1917
Data de defunció:2003 (circa)
Nascuda a:(Granada)
Granada
Lloc de defunció:València
Horta
Llocs de vinculació:Granada
València
Condició Socio-Econòmica:
 • Obrera
 • Activitat_Lliberal
  infermera
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Angustias Lara Sánchez, més coneguda com a Maruja Lara, va néixer a Granada l'11 de setembre de 1917. Quan tenia 6 anys va emigrar amb la seva família al Brasil i després a Argentina.  Proclamada la Segona República, van retornar a Espanya. Amb 14 anys es va afiliar a les Joventuts Llibertàries de Granada i a la CNT i posteriorment va passar a ser secretària del Sindicat de la Neteja de la CNT.


  Al setembre de 1936 va poder fugir de Granada i durant un temps va lluitar com a miliciana en la Columna Maroto. Va arribar a València el 1937, on s'instal·là i ingressà en el Sindicat d’Infermeres, per treballar a l’hospital número 1, situat a prop de les Torres de Quart. Va ocupar el càrrec de tresorera i secretària de treball en el Comitè Regional de Dones Lliures, situat al carrer de la Pau. Entre les seves companyes i amigues es trobaven militants com Amelia Torres, Lucía Sánchez Saornil, Suceso Portales, Carmen Pons, però especialment va fer amistat amb Isabel Mesa. Quan va acabar la guerra, al març de 1939, Maruja Lara i Isabel Mesa van pujar a un camió per a anar a Almeria i embarcar cap a Algèria, però acabaren en el port d'Alacant i  van ser traslladades al camp de concentració d'Albatera. Va poder escapar del camp de concentració i fugir cap a Granada on no va trobar on quedar-se, per la qual cosa va tornar a València, i d'ací va partir cap a Mallorca, Barcelona i de nou tornà a València.  


  Amb la seva amiga Isabel Mesa van muntar en aquesta darrera ciutat un quiosc en el qual tenien amagada premsa clandestina, com Solidaridad Obrera i Fragua Social. El 1942 les dues amigues al costat d’altres companyes llibertàries van crear el col·lectiu Unió de Dones Demòcrates (UMD), organització clandestina per a ajudar les personas preses i solidaritzar-se amb les seves famílies, entre altres fins.


  Durant la transició democràtica va participar en diversos col·lectius llibertaris com Libre Estudio, la Federació de Pensionistes de la CNT, Ràdio Klara i l’Ateneu Llibertari Al Marge.


  El 1996 la CNT valenciana va retre un homenatge a Maruja Lara i Isabel Mesa.    
  Obra:
  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:

   

  Fonts iconogràfiques:

  Font: http://anarcoefemerides.balearweb.net/archives/20090911 [Consulta:23/02/2010].

  Fonts bibliogràfiques:

  Anarcoefemerides. Efemèrides anarquistas. http://anarcoefemerides.balearweb.net/post/76560 [Consulta: 10/11/2009].

  Biografies recollides per Ana Aguado i Pilar Molina per a l’exposició Mujeres del 36, coordinada per Mary Nash. Exposició promoguda per l´Institut d´Estudis de la Dona de la Universitat de València en 2001.

  Escrivà, Cristina (2007). La paz es nuestra, 30 mujeres de  un infinito. València: L´Eixam Edicions, p. 79-82.

  Vinculada a les corrents
  (culturals i/o de pensament):
  • Anarquisme
  • Feminisme
  Vinculada a les entitats:
  • Joventuts Llibertàries (JJLL)
  • Dones Lliures
  • Confederació Nacional del Treball (CNT)
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Vicenta Verdugo Martí
  Darrera modificació:2010-10-12 20:40:49