Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Presentación Sáez de Descatllar (Presen)

Identificació:Mestra, educadora, feminista
Data de naixement:novembre de 1932
Data de defunció:abril de 2003
Nascuda a:València
Horta
Lloc de defunció:València
Horta
Llocs de vinculació:València
Condició Socio-Econòmica:
  • Activitat_Lliberal
    mestra
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

Presen Sáez de Descatllar va néixer a València el 21 de novembre de 1932 i va morir en abril del 2003. Mestra, llicenciada en Filosofia i Lletres, diplomada en Psicologia Clínica per la Universitat de Madrid.

Va impartir classes a l'Institut San Vicente Ferrer de València i com a professora de Sociologia a l'Escola d'Assistents Socials d'aquesta mateixa ciutat, i fou professora ajudant en la Càtedra d'Ètica i Sociologia de la Universitat de València.


Filla de l’administrador de la presó de San Miguel dels Reis a València, Presen va dedicar la seva vida professional a la docència femenina en l’àmbit penitenciari. Així, des de 1961 a 1997, va impartir classes a les internes de la Presó Provincial de Dones de València. Al final de la seva carrera professional va declarar: la escuela es como si no estuviera en prisión. Va pertànyer al moviment de Renovació Pedagògica i va ser activa participant en la Primera Escola d'Estiu del País Valencià.


Figura fonamental del moviment feminista en el País Valencià, Presen va iniciar els seus contactes amb el feminisme el 1975, acudint a les Primeres Jornades per l'Alliberament de la Dona, realitzades a Madrid al desembre d’aquest mateix any. Va ser cofundadora del grup feminista d'autoconsciència Terra a València al gener de 1976. Va desenvolupar una important activitat en les plataformes unitàries del moviment feminista valencià, la Coordinadora de Grups de Dones del País Valencià i l'Assemblea de Dones de València. Així mateix va tenir un important paper en la preparació i desenvolupament de Les Primeres Jornades de la Dona del País Valencià, celebrades al desembre de 1977.


Va participar en les distintes trobades del moviment feminista espanyol des de 1976 a 1997. Va assistir a la IV Conferència Mundial de Dones celebrada a Beijing el 1995 i va ser membre del grup internacional Dones de Negre. A mitjans dels anys noranta va presidir la Casa de la Dona de València, lloc de trobada de les organitzacions feministes.


Una de les seves últimes iniciatives va ser donar els seus arxius sobre el moviment feminista a l'Institut Universitari d'Estudis de la Dona de la Universitat de València, amb l’objectiu de crear una base de dades per a recollir tota la documentació generada pel moviment feminista valencià i posar-la a la disposició del personal investigador. Un projecte que va quedar truncat per la seva sobtada mort.


La seva trajectòria com educadora i feminista ha estat guardonada amb diversos premis. Així en l’any 2004 la Generalitat Valenciana li va atorgar a títol pòstum el Premi 8 de Març i el 2005 l’Ajuntament de Quart de Poblet li va concedir el Premi Isabel de Villena. Aquest mateix any el centre de formació de persones adultes de Picassent va passar a anomenar-se Presentació Sáez de Descatllar. Igualment, el Centre de Coordinació dels Estudis de Gènere de les Universitats Públiques Valencianes concedeixen, des del 2003, un premi d’investigació en estudis de gènere, que duu per nom Presen Sáez de Descatllar.


Presen Sáez és un referent molt important en la memòria col·lectiva del moviment feminista a València.

Obra:
Fonts orals:

Entrevista realitzada a Presen Sáez de Descatllar, 20 de maig 2002.

Entrevista realitzada a Julia Sanmartín Sáez, 10 de juny 2009.

Fonts documentals, libràries i arxivístiques:

Arxiu personal de Presen Sáez de Descatllar.

Arxiu personal de Julia Sanmartín Sáez.

Fonts iconogràfiques:


Cartell anunciador del IV premi Presen Sáez de Descallar. Font: http://ve.umh.es/blogs/sieg/08-09/premios/Presen%20Saez/Cartel-PresenOK.jpg [Consulta: 25/02/2010].

Fonts bibliogràfiques:

Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Feminisme
  • Renovació Pedagògica
Vinculada a les entitats:
  • Grup Feminista Terra
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Vicenta Verdugo Martí
Darrera modificació:2010-10-05 21:53:33