Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Elvira Augusta Lewi

Identificació:Escriptora, periodista
Data de naixement:1910
Data de defunció:1970 (circa)
Nascuda a:Barcelona
Barcelonès
Lloc de defunció:
Llocs de vinculació:Alemanya
Condició Socio-Econòmica:
 • Activitat_Lliberal
  escriptora
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  De família benestant i origen judeogermànic, va estudiar al Col·legi Alemany de Barcelona. El pare va desvetllar-li unes inquietuds intel·lectuals que es van concretar en l’interès especial per l’art i la literatura. Així, va començar a escriure de ben jove i va combinar els estudis musicals amb els d’idiomes i amb els de dibuix a l’Escola de Belles Arts.

  La trajectòria de Lewi, desenvolupada a Barcelona entre finals dels anys vint i la Guerra Civil, abasta la narrativa, el periodisme, la traducció i una acció sociocultural fruit del compromís de gènere. En el context de la Catalunya republicana, el fet de ser dona li va obrir moltes portes i la va esperonar a treballar per aquesta condició, en ple procés de transformació. El bagatge cultural i la vocació d’escriptora, al seu torn, van conduir-la a implicar-se a fons en l’intent de normalització i de modernització de les lletres catalanes, a què va contribuir amb uns productes literaris que hi feien una aportació singular, uns textos reflexius molt significatius de les seves preocupacions, idees i posicions i una activitat periodística que comprèn estrats ben diversos (des de la crítica ‑sobretot d’art, però també de literatura‑ fins a la divulgació).

  Lewi va donar-se a conèixer entre 1929 i 1930 amb dos relats (recollits el 1936 a Els habitants del pis 200) que s’allunyaven de les tendències principals de la narrativa catalana perquè entroncaven amb la literatura fantàstica i la tradició alemanya. Les traduccions de Hölderlin i Rilke que va publicar a La Revista el 1931 resulten prou indicatives d'aquesta cultura de referència. Fins i tot en Un poeta i dues dones (1935), l’obra psicològica i ciutadana que va publicar a la cèlebre Biblioteca A Tot Vent (i que se sumava a la dinàmica de represa i renovació de la novel·lística del país des dels corrents que hi predominaven), el pes del background germànic revertia en un text antirealista i altament intel·lectualitzat, farcit de referents poc habituals, deutor de la imatgeria expressionista i, és clar, indestriable d’una producció poc coneguda a Catalunya. La perplexitat de part de la crítica, tanmateix, es va acompanyar d’elogis denotatius del paper i de la importància que les dones estaven adquirint a tots nivells en la societat catalana.

  A més de ser una de les creadores d’una narrativa femenina moderna en català (d’autora i centrada en la new woman del segle XX), per bé que com a cas especial pels seus orígens i formació, Lewi il·lustra l’entrada massiva de la dona a la premsa, les noves pràctiques que s’hi van desplegar i l’articulació d’una xarxa institucional femenina esquerrana, generadora dels espais adequats als nous temps. Col·laboradora puntual de Mirador (on va exercir la crítica literària), Revista de Catalunya (amb articles sobre qüestions culturals candents), L’Opinió, La Rambla, el diari Avui (per als quals va escriure sobre temes femenins i polítics), etc., va esdevenir redactora de La Nau (1931-1933) i de La Dona Catalana (1933-1938), on va firmar uns dos centenars d’escrits. El compromís amb el propi gènere -amb l'art i la literatura, central en aquesta tasca periodística- va tenir una ramificació accional mitjançant la tasca al Lyceum Club, l’entitat per a dones fundada el 1931 amb Aurora Bertrana com a presidenta.

  Representant de la relativa normalitat que la cultura catalana va assolir en els anys vint i trenta, Lewi es perd en la nit del franquisme. Donada la seva manca d'activitat a partir de 1939, i a causa de l’anorreament del món que havia fet possible una figura com la seva, resulta un nom pràcticament desconegut avui.
  Obra:Un poeta i dues dones. Badalona: Proa, 1935 (Biblioteca A Tot Vent, 75).

  Els habitants del pis 200. Barcelona: Edicions de la Rosa dels Vents, 1936 (Quaderns Literaris, 107).

  [Més de dos centenars de textos coneguts i publicats a la premsa periòdica, els títols dels quals es poden consultar en línia a Real, Neus; GELCC (2009). «Les novel·listes. Elvira Augusta Lewi». En: Escriptores republicanes.

  < http://www.traces.uab.es/gelcc/escriptores/novelistes/Lewi/index.html>.]


  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:«Elvira Augusta Lewi». En: Els habitants del pis 200. Barcelona [s. l.], 1936 (Quaderns Literaris, 107) [p. 7].
  Fonts iconogràfiques:
  Fonts bibliogràfiques:

  Pessarrodona, Marta (2005). «Cronologia». En: 'Escriptores. De Caterina Albert als nostres dies'. Barcelona: Fundació Lluís Carulla.

   

  Real Mercadal, Neus (2006). «D'un temps, d'un país: Elvira Augusta Lewi». Els Marges, núm. 79 (primavera de 2006), p. 63-76.


  Real Mercadal, Neus (2006). Dona i literatura a la Catalunya de preguerra. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2006 (Textos i Estudis de Cultura Catalana, 110).


  Real Mercadal, Neus (2006). Les novel·listes dels anys trenta: obra narrativa i recepció crítica. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2006 (Textos i Estudis de Cultura Catalana, 117).


  Real Mercadal, Neus (2007). «Elvira Augusta Lewi, una narradora alemanya catalana d’adopció». En: Jané i Lligé, Jordi;  Kabatek, Johannes (eds.). Fronteres entre l’universal i el particular en la literatura catalana. Aachen: Shaker Verlag, 2007, p. 93-104.


  Real, Neus; GELCC (2009). «Les novel·listes. Elvira Augusta Lewi». En: Escriptores republicanes.

  < http://www.traces.uab.es/gelcc/escriptores/novelistes/Lewi/index.html>

  [Consulta: 30/09/2009]

  Vinculada a les corrents
  (culturals i/o de pensament):
  • Psicologisme
  Vinculada a les entitats:
  • Escola d’Arts i Oficis - Llotja (Barcelona)
  • Lyceum Club de Barcelona
  • Club dels Novel·listes
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Neus Real Mercadal
  Darrera modificació:2010-10-02 20:57:14