Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Cristina Piris López-Doriga

Identificació:Feminista, sindicalista
Data de naixement:1949
Data de defunció:desembre de 2003
Nascuda a:(Santander)
Lloc de defunció:València
Horta
Llocs de vinculació:València
Condició Socio-Econòmica:
 • Obrera
 • Activitat_Lliberal
  mestra
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Cristina Piris López-Doriga va néixer a Santander el 1949, on va viure els primers anys de la seva vida. Es va traslladar a viure a València al començament dels anys setanta, on estudiava Filosofia i Lletres, però va abandonar els seus estudis per a començar a treballar en una fàbrica del tèxtil valencià. Un sector laboral fortament feminitzat i en el qual ella va lluitar per a defensar els drets i llibertats de les treballadores, davant una patronal crescuda i enfortida durant la dictadura. Militant del Moviment Comunista del País Valencià, va dedicar bona part de la seva vida a l’activisme polític i social, i participà en el moviment obrer i veïnal des de les primeres manifestacions de lluita clandestina sota el franquisme. Es va implicar igualment en la defensa dels drets de les dones i en la reivindicació de la llengua i la cultura catalanes al País Valencià.            

   

  Cristina va ser una de les organitzadores del sindicat tèxtil de les Comissions Obreres al País Valencià, per a guanyar la democràcia des de les fàbriques. Va formar part del primer Secretariat triat en l’assemblea de la coordinadora de branques i pobles, com també en els quatre primers Congressos Confederals d'aquesta organització. En tant que secretària del Sindicat Tèxtil de CCOO del País Valencià, va participar com a delegada en el Congrés Fundacional de Comisions d'Espanya, celebrat a l'Ateneu Popular de Sants (Barcelona) al setembre de 1976. És a dir, que va viure tot el procés del moviment sindical i sociopolític de les CCOO fins a la seva  transformació en el Sindicat Confederal actual.

   

  El seu compromís personal la va dur a incorporar-se a moltes dimensions de la lluita pels drets i per les llibertats: en el moviment feminista, en la lluita i reivindicació nacional, en els col·lectius alternatius i radicals, en l’ecologisme i en el pacifisme, en la resistència contra la globalització neoliberal. En totes i cadascuna d'aquestes batalles, d’aquests compromisos, Cristina es va implicar amb la intensitat i perseverança que posava a vèncer les dificultats i a tirar endavant impossibles.

   

  Posteriorment va exercir com a professora de valencià, combinant la  labor docent amb la seva activitat com a fundadora i alma mater del projecte cultural Ca Revolta en la ciutat de València, una associació i un espai de trobada oberta al debat polític i a múltiples iniciatives artístiques, socials, culturals i feministes.

   

  Cristina Piris va morir al desembre del 2003, després d’una llarga malaltia. Al maig del 2003, uns mesos abans de la seva defunció CCOO-PV li va organitzar un acte d’homenatge en reconeixement a la seva llarga militància. L’any 2007 les Corts Valencianes li van lliurar el Premi 8 de Març a títol pòstum.

  Obra:
  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:

  «Una vesprada amb Cristina Peris» [en línia], T.E. País Valencià, núm. 244  (setembre 2003)>  [Consulta 9/11/2009].

   

  «Les Corts valencianes conceden el Premio del Dia de la Dona a Angustias Bertomeu y Cristina Piris» [en línia], Grup de dones de la Marxa Mundial Valencia

  <http://www.nodo50.org/xarxafeministapv/article.php3?id_article=859>

   [Consulta 9/11/2009].

  Fonts iconogràfiques:
  Fonts bibliogràfiques:Sanz Díaz, Benito (2002). Rojos y demócratas. La oposición al franquismo en la Universidad de Valencia (1939-1975). València: CCOO-PV, Albatros.
  Vinculada a les corrents
  (culturals i/o de pensament):
  • Socialisme
  • Feminisme
  Vinculada a les entitats:
  • Moviment Comunista del País Valencià (MCPV)
  • Comissions Obreres (CCOO)
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Vicenta Verdugo Martí
  Darrera modificació:2010-10-04 20:21:27