Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Empar-Beatriu Martínez Civera (Beatriu Civera)

Identificació:Escriptora
Data de naixement:juliol de 1914
Data de defunció:juliol de 1995
Nascuda a:València
Horta
Lloc de defunció:València
Horta
Llocs de vinculació:València
Condició Socio-Econòmica:
  • Activitat_Lliberal
    escriptora
  • Artesana_Artista
    modista
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:Beatriu Civera nasqué al carrer de les Monges a València (l'Horta) el 1914, al centre neuràlgic de la ciutat. Treballà de modista fins que en els anys de la República l'empresa tancà, i aleshores començà a col·laborar en el diari republicà i d'esquerres La voz valenciana fins l'any trenta-nou.

L'any 1945 es casà amb Josep Guillamon. Durant un breu període de temps (provocat per la repressió de la dictadura franquista) reprengué les seues activitats com a modista al carrer Comèdies. Aviat, però, tornà a col·laborar, ara en català, en el setmanari Pensat i fet i ja no abandonà la seua tasca periodística (Sicània, El Temps...), que compaginà amb la creació literària. Durant els anys 1954 i 1955 seguí els cursos de gramàtica valenciana de Lo Rat Penat, i el 1956 i 1957 assistí als cursos que donà Manuel Sanchis Guarner a la Universitat de València, amb els quals obtingué el certificat de suficiència per ensenyar llengua a les escoles.

De les seves obres destaquen les novel·les Entre el cel i la terra i Una dona com una altra (de caire melodramàtic i fulletonesc), o l'obra inèdita La crida indefugible (premi Joan Senet, 1969). Publicà també algunes narracions en el recull Autonomies (1958), l'obra Una veu que clama en el desert i els volums de contes Vides alienes (premi Víctor Català del 1974) i Confidencial. Aquestes últimes obres mostren una evolució en la narrativa de l'autora, ja que la temàtica té un caràcter molt més realista i contestatari. També conreà la literatura infantil i juvenil amb obres com Tan sols una mentida o L'encís del cel·luloide, publicades en la revista Sicània on col·laborà amb regularitat amb narracions curtes.
Obra:

Entre el cel i la terra (València: Sicània, 1956).

Un pobre home? (1959).

L'encís del cel·luloide (1960).

Una dona com una altra (València: Sicània, 1961).

Tan sols una mentida (1961).

Vides alienes (Barcelona: Selecta, 1975).

Confidencial (València: Gregal, 1985).

Una veu que clama en el desert (València: Gregal, 1985).

Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:«La nostra novella novel·lista, ben d'acord amb el seu temps, ben fidel a la seua època, es llença coratjosament a descriure la vida coetània, la vida de la societat contemporània, mostrant eixa qualitat d'observació d'aquells que no saben del món i de la gent més que qualsevol altre, però que tenen la facultat d'interpretar-ho i la gràcia de dir-ho, de fer d'allò una novel·la [...].
Tornem al fet bàsic de què la novel·la ha estat escrita per una dona, per a concretar allò que l'autora s'ha proposat, a més a més de lliurar-se de la natural angúnia de qui té quelcom que dir. Entre el cel i la terra no és només una novel·la escrita per una dona, sinó també una novel·la feminista. Potser no hi hauria necessitat d'advertir-ho, perquè en la majoria dels casos, a través de la literatura universal, novel·la femenina vol dir novel·la feminista. El tema seria llarg d'exposar, però serà prou dir que totes les dones, al fons del subconscient quan menys, es creuen víctimes del sistema de prioritat masculina, i la dona que sap escriure aprofita, sense voler, aquesta oportunitat per a manifestar l'esmentada disconformitat o complex d'inferioritat».
Antoni Igual Úbeda, fragment del pròleg a Entre el cel i la terra (1961)
Fonts iconogràfiques:
Fonts bibliogràfiques:

Carbó, F & V. Simbor (1993). La literatura actual al País Valencià (1973-1992), València.Barcelona: IIFV-PAM.

 

Ballester, Josep. (1992). Temps de quarentena (1939-1959). València: E. Climent ed.

 

Ferrer, Enric (1981). Literatura i societat. País Valencià, segle XX. València: E. Climent ed.

 

Gimeno Betí, Lluís, (2006). Panorama sumari de les lletres valencianes. Escriptors castellonencs dels segles XIX al XX. Castelló de la Plana: Societat Castellonenca de Cultura.

 

Lacueva i Lorenz, Maria (2007). «Bastir un pont sobre l’abisme i no perdre l’equilibri (o ésser dona i escriptora en català durant el franquisme al País Valencià)» [en línia]. En: Actes del I Congrés Gènere i Modernitat a la Catalunya Contemporània. Escriptores Republicanes, UAB.

 

Lacueva i Lorenz, Maria (2007): «Jo vinc d'un temps perdut: escriptores en català al País Valencià durant el franquisme. Breu aproximació». Líquids. Revista d'Estudis Literaris Ibèrics, núm. 1 (2007).

 

Igual Úbeda, Antoni (1961). Pròleg a Beatriu Civera. Entre el cel i la terra. València: Sicània, 1961, p. 9-12.

 

Pérez Montaner, Jaume (1985). «Beatriu Civera i la narrativa valenciana de postguerra», pròleg a Beatriu Civera (1985). Confidencial. València: Gregal, p. 5-16.

 

Riera Llorca, Vicenç (1975). Pròleg a Beatriu Civera. Vides alienes. Barcelona: Selecta, p. 5-10.

 

Sanchis Guarner, Manuel (1961). Pròleg a Beatriu Civera. Una dona com una altra, València: Sicània, p. 9-11.

 

Sansano, Gabriel. (dir.) (2001). Diccionari de la literatura valenciana (1968-2000), Alacant: Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert.

 

Valor, J. (1958). «Beatriu Civera, una novelista limpia y valiente». Sicània, núm. 4 (1958), p. 31.

 

Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Renaixença valenciana
  • Realisme
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Dèlia Amorós Pinos
Darrera modificació:2010-10-04 11:24:03