Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Natividad Domínguez Atalaya (Natividad Domínguez de Roger)

Identificació:Mestra, política
Data de naixement:setembre de 1888
Data de defunció:gener de 1932
Relacions familiars:Casada amb el polític i literari Gil Roger Vázquez.
Nascuda a:(Madrid)
Madrid
Lloc de defunció:València
Horta
Llocs de vinculació:València
Madrid
Condició Socio-Econòmica:
  • Activitat_Lliberal
    mestra
  • Burgesa
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

La seua trajectòria vital i professional va transcòrrer entre Madrid i València, i fou una de les mestres amb una major presència i influència en les primeres dècades del segle XX.

Inicià els estudis en l'Associació per a l'Ensenyament de la Dona de Madrid on aconsegueix els títols de professora de Comerç i el Superior d’Institutrius, i  es matricula a l’Escola Normal Central on rep el títol de Mestra Superior Normal. Fins que aprova oposicions, treballa de professora a l’Associació. Quan obté una plaça a València, es trasllada a la capital on treballarà a les escoles de Pinedo i la Creu Coberta.

Dotada d’una gran preparació i amb vincles amb els moviments renovadors, forma part de l’agrupació valenciana de la Lliga para l'Educació Nova, i quan fou nomenada directora de la secció de xiquetes del grup escolar graduat “Cervantes”, pioner en la graduació a València, va  introduir la metodologia Montessori en la secció de pàrvuls. A més a més, no trenca els vincles amb l’institucionisme i, al mateix temps que treballa en l’ensenyament públic, dóna classes de literatura en la Institució per a l'Ensenyament de la Dona de València, institució de la què arriba a ser vicerectora.

 

La seua tasca pedagògica no es veu reduïda a l’actuació dins de les aules. Preocupada per la dignificació del magisteri, és membre actiu de les principals associacions professionals i serà presidenta de la Federació de Mestres de Llevant (1924). A més a més té una activa participació en jornades, congressos i cursos de caràcter educatiu, entre els que destaquen el Congrès Nacional de Pedagogia de València (1909) i el Congresillo de Pedagogia (1924) organitzat a la Universitat de València per la Federació de Mestres de Llevant.

 

Al mateix temps, desenvolupa una intensa tasca beneficoassistencial  en concordància amb el seu ideari proper al catolicisme social, i forma part de nombroses associacions i organismes amb aquesta finalitat: fou vocal del Patronat de Reforma i Colonia de Sant Vicent, de la Junta del Rober Escolar València, membre destacada de la Creu Roja, presidenta honorària de l’Ateneu Filharmònic Obrer de València, entre altres.

 

Impulsora dels pressupostos higienistes, cal destacar la seua implicació amb el moviment escolta, ja que fou vicepresidenta valenciana de l’Alt Consell d'Exploradors d'Espanya, i vocal de la Junta valenciana de Colònies Escolars, com una de les promotores més actives d’aquesta institució circumescolar.

 

Més enllà de la seua activitat pedagògica i social, fou una destacada oradora, la presència de la qual era demanada en tot tipus d’actes, tant a València com al llarg de l’estat. Aquest vessant publicista el completava amb el d’escriptora, publicant articles als periòdics i revistes professionals alhora que dirigia la “Pàgina Pedagògica” de Las Provincias.

 

Vinculada als sectors culturals valencianistes a través del seu matrimoni amb el literat i polític Gil Roger, mantenia estretes relacions amb la societat Lo Rat Penat, on fou mantenidora de Jocs Florals. No pot dir-se, però, que treballara a favor de la normalització lingüística. Ben al contrari, fou una ferma defensora de la idea d’indisoluble pàtria espanyola proposada pel dictador Primo de Rivera qui, coneixedor de la seua influència en els sectors educatius i culturals, la nomenarà representant en l’Assemblea Nacional Consultiva, pel sector de «representació d’activitats».

 

Com assembleista prendrà part en alguns debats, preocupant-se per les qüestions que afectaven l’ensenyança. Va tenir una intervenció destacada en la sessió del dia 23 de maig de 1928, quan exposà i defensà davant del ple les aspiracions mínimes del Magisteri Primari espanyol i rebé la contestació del ministre Eduardo Calleja.

 

Finalitzada la Dictadura, la seua presència s'esvaeix i, després d’una llarga malaltia morirà a València a començaments de 1932.          

Obra:

Domínguez Atalaya, Natividad. (1914) Discurso. València: Tipografia Hijos de Francisco Vives Mora. Lo Rat penat. Juegos florales.

 

Domínguez Atalaya, Natividad (1911) Discurso pronunciado por Dª Natividad Dominguez Atalaya en el acto de clausura de curso y distribución de premios a los alumnos de las escuelas públicas de Valencia en el Teatro Circo de la Exposición el día 23/07/1911. València: Imprenta Hijos F. Vives Mora.

 

Intervención parlamentaria de Doña Natividad Dominguez de Roger. Directora del Grupo escolar "Cervantes" de Valencia en la sesión celebrada por la Assamblea Nacional, el dia 23 del mes de mayo del año 1928 en defensa del ruego Aspiraciones Mínimas del Magisterio Primario Español y contestación del Excmo. Sr. D.Eduardo Calleja de la Cuesta, ministro de Instrucción Pública y Bellas Artes. (1928) Publicado por acuerdo de la Asociación Provincial de Maestros valencianos. Valencia: Hijo F. Vives Mora.

 

“De Puericultura”. Revista de Pedagogia, n. 14. 1923. P. 58-60.


Diari Las Provincias: “Ideales de vida escolar”, 30 de març de 1924; “En favor de la Inspección técnica”, 30 de març de 1924, pàg. 11;  “De educación cívica” 23 d’abril de 1924; “Exaltemos al niño”, 28 de juny de 1925; "Las colonias escolares siembran el bien", 28 de juny de 1925; “Las escuelas graduadas”, 28 de juny de 1925, p. 9.


Diari La Voz de Valencia: “España, tierra de analfabetos”. 7 de juliol de 1924, p. 11.

 

Memòria escolar 1908 sobre “Medios que los maestros utilizan”.

 

Memòria escolar 1909 sobre “La educación del carácter”.

Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:

Foto extreta del llibre Intervención parlamentaria de Doña Natividad Dominguez de Roger publicat en 1928 per l’Associació Provincial de Mestres valencians.

Fonts bibliogràfiques:

Las Provincias. 12 de gener de 1932.

Almanaque Las Provincias 1932.

El Mercantil Valenciano. 12 gener 1932.

Exemplars dels diaris ABC i Las provincias.

 

 

Vinculada a les entitats:
  • Assemblea Nacional Consultiva
  • Associació per a l'Ensenyament de la Dona
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Carme Agulló Díaz
Darrera modificació:2010-10-11 20:19:39