Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Adela Carreras Taurà (Adelita del Campo)

Identificació:Ballarina, periodista
Data de naixement:1916
Data de defunció:1999
Nascuda a:Barcelona
Barcelonès
Lloc de defunció:Mutxamel
Alacantí
Llocs de vinculació:França
Mutxamel
Condició Socio-Econòmica:
  • Activitat_Lliberal
    periodista
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

Pertanyent a una família d’artistes de varietats, des de jove va començar a viatjar i a treballar amb els seus pares com a ballarina. Durant la guerra civil va exercir d’infermera i va pertànyer un temps a Dones Lliures (Mujeres Libres) a Barcelona, tot i que aviat va continuar amb les gires artístiques amb els pares, pels fronts, i després va treballar a la Reserva General d’Artilleria. Es va exiliar a França el 1939: «Correm per aquesta carretera serpentejant, que ja és terra estrangera. Amb el cor ple d’angoixa, veig allunyar-se cada vegada més l’ombra d’aquesta muntanya que anem deixant… Rere ella queda la nostra Espanya!». Va passar dos anys als camps d’Argelès-sur-Mer, on va conéixer que després seria el seu marit, el comnista Julián-Antonio Ramírez. Va participar en activitats culturals, va atendre una escola maternal i va impartir classes de costura, i fou nomenada cap del camp número 9. També va estar empresonada als camps de Saint Cyprien i  de Bram. Aquest fou el motiu pel qual adoptà el nom d’Adelita del Campo.

La seua família continuà l’activitat teatral i artística a la França ocupada. Casada el 1942, aquell any va néixer el seu fill Carlos. Va escriure a Reconquista de España, butlletí de l’exili espanyol a França. Després de la segona guerra mundial, fou locutora de Radio París a l’exili juntament amb Julián-Antonio Ramírez i amb intel·lectuals de la mida de Mario Vargas Llosa o Mario Benedetti. També a la ràdio, als anys setant va dirigir programes femenins com «Entre nosotras», en què tractaven temes com el treball femení, les dones en la història, la literatura i també la moda, la maternitat o la cura de la llar. Amb la democràcia, va tornar a Espany i es va instal·lar a Mutxamel, on va continuar organitzant grups de teatre i militant al PCE fins que va morir el 1999. 

Obra:
Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:


Adelita del Campo con Julián Antonio Ramírez en París. Font: http://www.cervantesvirtual.com/boletines/cervantesvirtual/27/julianantonioyadelita.jpg [Consulta: 27/03/2010].

Fonts bibliogràfiques:

Campo, Adelita del (1991). «A vuela pluma. ‘Camino del exilio, camino de la esclavitud’». En: Canelobre, n. 20-21, p. 61-70.

Ramírez, Julián Antonio (2003). Ici Paris!. Madrid: Alianza.

Rodrigo, Antonina (1999). Mujer y exilio. 1939, Madrid: Compañía Literaria, p. 239-158.

Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Comunisme
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Mónica Moreno Seco
Darrera modificació:2010-09-30 12:31:15