Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Juana Francés de la Campa

Identificació:Pintora
Data de naixement:1924
Data de defunció:1990
Nascuda a:Alacant
Alacantí
Lloc de defunció:(Madrid)
Madrid
Llocs de vinculació:Alacant
Madrid
Condició Socio-Econòmica:
  • Activitat_Lliberal
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
  • Vídua
Biografia:

De jove va aprendre música i el 1945 va ingressar a la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando de Madrid. El 1951 va obtenir una beca per a estudiar a París. Va estar casada amb l’escultor Pablo Serrano.

 

La primera etapa artística es vincula a la figuració, amb formes geomètriques de dones, grups familiars o maternitats. Entre 1951 i 1951 va expossar a la I Biennal Hispanoamericana d’Art de Madrid i va obrir la seua primera exposició individual a la Galeria Xagra d’aquesta ciutat. Després d’assistir a un curs sobre art abstracte a Santander el 1953, la seua pintura va canviar a l’abstracció constructiva. Va exposar a la Biennal de Venècia (1954) i en diversos països llatinoamericans. El 1957 fou fundadora del grup El Paso, del qual es desvinculà dos anys després, i es va adscriure a l’informalisme matèric espanyol fins aproximadament el 1963.

 

Va participar en exposicions col·lectives al Guggenheim de Nova York (1960), al Palau de Belles Arts de Brussel·les (1961) i a la Tate Gallery de Londres (1962), entre altres museus. Després, la seua obra va entrar en una etapa caracteritzada per la pseudofiguració, en què criticava la societat moderna i el pes de la tecnologia. Exposà a moltes diutats europees i americanes (al 1977 al Museu d’Art Modern de la Ville de París en solitari; en exposicions col·lectives a Venècia, Berlín, Londres, Roma, Nova York, Tòkio, etc.) El 1971 i el 1976 es muntaren exposicions seues a Alacant juntament amb Arcadio Blasco, Eusebio Sempere i Sixto Marco.

 

Ja en els vuitanta va tornar a l’abstracció, amb paisatges submarins i cometes. El 1990 se n’obriren exposicions a la Galeria Juan de Juanes i al Palau Gravina d’Alacant. El 1995 es va inaugurar una exposició-homenatge a la Llotja del Peix d’Alacant.

 

Tot i que fou una pintora amb projecció internacional, el seu reconeixement fou molt menor que el dels seus companys d’El Paso, a causa de la menysvaloració de les activitats de dones de l’època i entre els artistes, i de l’ocultació que provingué del seu matrimoni amb Pablo Serrano, segons Laura Fernández.

Obra:
Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:
Fonts bibliogràfiques:

Blasco, Arcadio (coord.) (1995). Juana Francés, 1924-1990: exposición homenaje. Alicante: Ayuntamiento de Alicante, Alicante.

Fernández Orgaz, Laura (2003). «Acerca de Juana Francés». En: Espacio, Tiempo y Forma. Serie Hª del Arte, tomo 16, p. 233-252.

Sancet Bueno, María Pilar (2006). Juana Francés, una intelectual de su época. Tesis doctoral defendida en la Universidad de Zaragoza.

«Juana Francés, una pintora en un bosque masculino» (2009). En: Treinta alicantinos al servicio de la humanidad [CD]. Alicante.

Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Francisco Moreno Sáez
Darrera modificació:2010-09-08 18:49:15