Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Luisa Gómez-Tortosa Navarro

Identificació:Dirigent d'Acció Catòlica
Data de naixement:1892
Data de defunció:1986
Nascuda a:Novelda
Vinalopó Mitjà
Lloc de defunció:
Llocs de vinculació:Novelda
Madrid
Condició Socio-Econòmica:
  • Propietària
Condició Jurídico Etnica:
  • Soltera
Biografia:

Nascuda en una família benestant de Novelda, posseïa nombroses propietats. Residia normalment a Madrid, tot i que passava temporades a Novelda. Va cursar estudis a l’Escola Social Femenina de l’Acció Catòlica de la Dona de Madrid, a l’Escola Social de Brussel·les i a París. Va viatjar a Bèlgica i a França per a conéixer el funcionament d’escoles socials femenines.

 

Va fundar el Sindicat d’Obreres de Novelda i va esdevenir una propagandista destacada del catolicisme social. El 1927 fou nomenada assessora del Consell Federal de la Confederació Nacional de Sindicats Obrers Femenins, amb María de Echarri.

 

Defensora de l’apostolat femení, fou presidenta de la Unió Diocesana de l’Acció Catòlica de la Dona de la diòcesis d’Oriola, entre 1934 i 1957, càrrecs que completarà amb els de vicepresidenta el 1934 i de presidenta entre 1936 i 1942 de la Confederació de Dones Catòliques d’Espanya, una destacada organització apostòlica de seglars, que va col·laborar estretament amb la jerarquia eclesiàstica.

 

Va fer donació a l’Ajuntament de Novelda d’una casa modernista per a arxiu municipal, entre altres propietats, i va cedir al bisbat d’Oriola un xalet que es va convertir en residència episcopal el 1925, després Institut Religió de Cultura Femenina (una residència femenina per a estudiants universitàries), en el solar del qual es troben en l’actualitat les oficines del bisbat Oriola-Alacant.

Obra:
Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:
Fonts bibliogràfiques:

Blasco Herranz, Inmaculada (2003). Paradojas de la ortodoxia. Política de masas y militancia católica femenina en España (1919-1939). Zaragoza: Prensas Universitarias de Zaragoza.

Moreno Seco, Mónica (1998). La quiebra de la unidad. Nacional-catolicismo y Vaticano II en la diócesis de Orihuela-Alicante, 1939-1975. Alicante: Instituto de Cultura “Juan Gil-Albert”-Generalitat Valenciana.

Novelda Tourist Info. http://www.novelda.es/accesible/accesible.php?idioma=0 [Consulta: 10/10/2009].

Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Catolicisme social
Vinculada a les entitats:
  • Acció Catòlica de la Dona
  • Sindicat d'Obreres de Novelda
  • Confederació de Dones Catòliques d'Espanya
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Mónica Moreno Seco
Darrera modificació:2010-10-12 20:29:10