Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Cándida Jimeno Gargallo

Identificació:Professora, regidora
Data de naixement:setembre de 1875
Data de defunció:s. xx
Nascuda a:
Lloc de defunció:
Llocs de vinculació:Alacant
Condició Socio-Econòmica:
 • Activitat_Lliberal
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Cándida Cruz Vicenta estava treballant com a mestra a Alcocer (Guadalajara), el 1902, quan sol·licita llicència per a ampliació d’estudis i li l’atorguen per al curs 1902-1903.

   

  Fou nomenada professora de Lletres per concurs d’ascens per R. O. de 2 de març de 1911 a l’Escola Normal Superior de Mestres de Cadis, però no arribà a instal·lar-s’hi, ja que participà dues vegades en concursos de trasllat i li fou concedida, primer, l’Escola de Còrdoba i, després, la d’Alacant, on definitivament arribà l’agost del mateix any.

   

  En agost de 1918, quan tenia 39 anys d’edat, sol·licita llicències per malaltia, ja que estava afectada de bronquitis per l’epidèmia de grip i volia recuperar-se fora del domicili habitual, a Madrid, on la visitaven els seus metges.

   

  Al desembre de 1924 és nomenada per a formar part de l’ajuntament d’Alacant, amb dues dones més: Catalina García-Trejo i M. del Socorro Solanich. És assignada als llocs de substituta del tinent d’alcalde i vocal de les comissions d’Instrucció Pública, de Beneficiència i de l’Associació Alacantina de Caritat.

   

  Davant de les crítiques de la premsa pel seu nomenament, respon que a pesar de sentir por per la responsabilitat dels càrrecs, els assumeix en representació de totes les dones alacantines i que espera respecte cap a la seua tasca.

   

  Des dels llocs municipals i amb les seues companyes, aconsegueixen millorar les condicions d’algunes instal·lacions europees, crear-ne de noves i alguna casa de mestre, augmentar el nombre de places escolars. El 1926 l’ajuntament atorga vuit mil pessetes i el solar per a la construcció del futur centre graduat de Primo de Rivera. A pesar d’aquestes millores, la premsa alacantina continua insistint en la manca de places escolars, sobretot en els barris, la manca d’higiene de totes les instal·lacions escolars, mentre s’estan creant nous centres privats religiosos.

   

  Cándida continua treballant en l’Escola Normal quan es proclama la II República.

   

   

  Obra:
  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:Arxiu de la Facultat d'Educació d'Alacant. Expedient personal. Llibre de registre de títols administratius del personal tècnic, administratiu i subaltern d'aquesta Escola Normal de Mestres d'Alacant.

   

  Fonts iconogràfiques:
  Fonts bibliogràfiques:

  Amores, Juan J. (2007). «Quatretondeta en el recuerdo». En: Alicante Vivohttp://www.alicantevivo.org/2007/11/nuestra-provincia-en-el-recuerdo.html>. [Consulta: 23/10/2009].


  Beltrán Reig, J. M. (1976). La enseñanza en la ciudad de Alicante. Primer tercio del siglo actual. Alicante: Instituto de Estudios Alicantinos, Diputación Provincial de Alicante.


  Diario de Alicante, 20-7-1919.


  La Voz de Levante, 20-6-1930.

  Vinculada a les entitats:
  • Escola Normal Femenina d'Alacant
  • Ajuntament d'Alacant
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Isabel Domènech Jimenez
  Darrera modificació:2010-10-02 20:33:24